Robbanásbiztos villamos berendezések felülvizsgálata

Robbanásbiztos villamos berendezések felülvizsgálata

A robbanásbiztos berendezések felülvizsgálatát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat írja elő. A berendezéseket üzembe helyezés előtt, valamint a szabályzatban meghatározott 3 éves gyakorisággal kell ellenőrizni. A felülvizsgálatok minden esetben kötelezők.

A vizsgálat célja, hogy kizárjuk a különböző gyújtóforrásokat, amik robbanást idézhetnek elő. A vizsgálatot megelőzően tisztázzuk a helyszínen megtalálható robbanásveszélyes anyagot, a helyszín tűzveszélyességi jellemzőit, valamint a környezet villamos besorolását.

A felülvizsgálat jellemzően szemrevételezésen alapul, ahol ellenőrizni kell, hogy a megfelelő eszközök szakszerűen és a szabvány szerint vannak telepítve. A vizsgálat alapja általában az eszközök adattáblája alapján történik, a szakszerű és szabványos telepítés mellett a szükséges karbantartások meglétét is ellenőrizzük.

Az első felülvizsgálatot az üzembe helyezés előtt kell elvégezni, ezt követően pedig időszakosan, a jogszabályban foglalt 3 évente.

Megfelelő szellőzés és elszívás hiánya esetén, egy nem megfelelően robbanásbiztos villamos berendezéssel folyamatos robbanásveszélynek vagyunk kitéve. Ezekben a zónákban a villamos berendezések felülvizsgálata különös figyelmességet és kimagasló ismereteket igényel.